500 tys. piw na 800-lecie nadania praw miejskich Raciborza

Browar Zamkowy przyłączył się do obchodów 800-lecia nadania praw miejskich Raciborza. Z okazji rocznicy przygotuje 500 tys. butelek piwa z jubileuszowymi etykietami przedstawiającymi najładniejsze zakątki miasta. Do świętowania dołączyło również Mieszko produkując czekoladki z grafiką przedstawiającą raciborski Rynek. 

 

 

 

Miasto Racibórz świętuje 800-lat nadania praw miejskich, z tej okazji odbywają się liczne imprezy kulturalne, wydarzenia sportowe oraz inicjatywy społeczne. Ale to nie wszystko! Do obchodów tak zacnej rocznicy przyłączyło się również Mieszko. Fabryka, która od lat na terenie miasta produkuje słodkości i zatrudnia wielu mieszkańców, tym razem swoje czekoladki (wisienki w likierze) wypuszcza w specjalnym opakowaniu. Jubileuszowa grafika przedstawia raciborski Rynek, jej autorem jest Janusz Rzodeczko. 

 

 

Z Miastem świętuje też Browar Zamkowy, który w tym roku obchodzi swój jubileusz. Według zapisków historyków piwo warzone jest tam od 450 lat. – Z okazji jubileuszu 450-lecia pierwszej wzmianki o browarze na zamku w Raciborzu, przygotowujemy limitowaną serię piw o wyjątkowych smakach. W obiegu jest już, m.in. piwo Dubbel oraz Belgian Blond. Do ich stworzenia użyliśmy wyjątkowego szczepu drożdży, pochodzącego z belgijskich klasztorów – mówi Rajmund Petrzyk, mistrz piwowar Browaru Zamkowego w Raciborzu. Wyjątkowe będą również etykiety, podkładki oraz kufle. 

 

Koneserzy napoju z pianką, a przy okazji miłośnicy raciborskiej historii od połowy kwietnia będą mogli nabyć butelki ze specjalnymi etykietami. - Planujemy wypuścić serię 500 tys. butelek z 6. różnymi etykietami obrazującymi najpiękniejsze miejsca i zabytki Raciborza. W ten sposób przyłączamy się do świętowania 800-lecia nadania praw miejskich – podkreśla Mariusz Dudek, prezes Zarządu Browaru Zamkowego Racibórz. Na tym nie koniec niespodzianek. Browarnicy uchylają rąbka tajemnicy i informują, że na Dni Raciborza będą warzyć zupełnie nowy gatunek piwa. -  Będzie to lekki trunek o niższej zawartości alkoholu, a jego receptura właśnie jest opracowywana. Mam nadzieję, że raciborzanom zasmakuje. Zapraszamy do degustacji od 9 do 11 czerwca – zachęca Mariusz Dudek.